Tepenin hemen üzerinde üç yönde akan yazarın akrabasının 1271/72 yılında İlhanlı veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapi'nin günlük başarısının özelliği, Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip muhteşem ön tavanı. Taç kapısında yükselen iki minare, Sivas'ın neredeyse sembolüdür. Dârü'l-hadis olarak da bilinen Anadolu'nun en abidevi medreselerinden biridir. Dört göz kapaklı iki katlı bir yapıdır. Taçkapının üstündeki tuğla minareleri fayanslarla süslenmiştir. Yapının kenarlarındaki halılar ve mukarnas nişleriyle süslenen botanik ve geometrik motifler hareketli bir görüntü verir. Köşeler oluklu yarı oluklara sahiptir. Hala iyi durumda ve halka açık.
Buruciye Medresesi, günümüze ulaşan muhteşem taç kapısı ile Sivas ve Anadolu'nun en ünlü yapılarından biridir. Selçuklu Sultanı 1271 III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen medrese, fizik, kimya ve astronomi öğretmek için Hamedan (İran) yakınlarındaki Burucerd'den Muzaffer Burucerdî tarafından yapılmıştır. Mimari belirsiz yapı, Anadolu'da simetri ile en uygun medrese planına sahiptir. Açık avlu medresesi kesme taştan yapılmıştır. Dört delikli ve iki katlı. Buruciye Medresesi, eşleştirilen eşyalardan oluşan çok düzenli bir görünüme sahiptir ve taşlardaki taç kapının iki köşesinde iki mukarnas penceresi ve köşelerde yivli kuleler vardır. Günümüzde çeşitli eğitim faaliyetleri için Sivas Müftüsü tarafından kullanılmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk ve heyet, 2 - 18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Genel Merkezi" ni kullandı. Cumhuriyet Cumhuriyetinin tarihimizde çok önemli ve sıra dışı bir yeri var. Sivas Valisi Mazlum Pashazade Mehmet Memduh Bey tarafından yaptırılan dört satırlık yazıt, 12.06.2013 tarihinde Sivas Müzesi'nde hâlâ 12 adet Rebell-Habr 1310 H (5 Ekim 1892) idi. XIX. Yüzyılın son Osmanlı döneminde sivil mimarlık örneklerinden biri olan bina üç katlı bir iç avludur. Taş dış cephe olup iç kısımdaki ahşap ana malzemedir.
Türk mimarlığı ve dekoratif sanatının birlikte görülebileceği en önemli yapılardır. Yapının çeşitli kesimlerindeki yazıtlardan Kılıçaraslan'ın oğlunun 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Yılmaz Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Gök Medrese'nin mermer taş kapısı ışık gölge oyununu canlı hale getirecek zengin bir görünüme sahiptir. Binanın açık avlusu, dört gözlü, iki katlı planı var. Kuruluş tarihinden itibaren 1926 yılında din bilimlerinin toplandığı medrese olarak bilinen bir müzeye dönüştürülmüştür. 2006 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzeredir ve medresenin restorasyonu tamamlandıktan sonra Selçuklu Sanat müzesi olarak açılması planlanmaktadır.
Divriği ve çevresindeki en erken yerleşimler Hitit Dönemi'ne inmektedir. Alan, Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 döneminde Mengücekoğullarının yönetimi altında cami ile yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu şaheseri, iki kubbeli bir camiye ve ona bitişik bir hastaneye ev sahipliği yapar. Mimari özelliklerine ek olarak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yapılar, zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleri ile gerçekleştiriliyor.
Copyright 2019-2024 Sivas Belediyesi Kaplıca Otelleri Tüm Hakları Saklıdır.